top of page

Ontdek de voordelen van werken met een Freelancer/ Virtual Assistant!


Hello Inspired Dream Chasers,


"Werken met een Freelancer, interessant?"


Elk bedrijf, klein of groot, dient te lopen als een tandem, alle keypeople dienen aanwezig te zijn om een bedrijf te laten functioneren. Is er één van deze keypeople niet aanwezig, door vb ziekte, burn-out, zwangerschap, pensioen of ontslag; dan loopt je tandem vast. Dit is natuurlijk niet de bedoeling.




Laat ons er dieper op ingaan ...


Life is like riding a bicycle, to keep your balance, you must keep moving!

OLD school versus New school!


The OLD school:

In tijden van "the oldschool" ging de firma op zoek naar een interim kandidaat via één van de vele selectiebureau's.

Hier werd een profiel opgesteld van wat de klant wou en het selectiebureau ging hiernaar op zoek. Zij selecteerde x -aantal personen die dan op sollicitatiegesprek gingen bij het bedrijf. En hier wordt dan uiteindelijk iemand van tewerkgesteld. Als bedrijf ben je er dan nog lang niet, want dan begint het opleiden van de persoon, voor enkele dagen /weken, door een eigen werknemer. Hierdoor verlies je, als bedrijf, veel tijd, manskracht en inkomsten.


Klinkt logisch, toch, zowel in de oren van een bedrijf als in die van een werknemer!

De reden hierachter is natuurlijk omdat wij hier van jongs af aan mee vertrouwd zijn. Dit leren we al op school. Als je afstudeert, verwachten ze dat je je direct gaat aanmelden bij alle selectiebureau's die er zijn. En de bedrijven volgen hun jarenlange al dan niet verroeste policy op.


The NEW school:

Same problem, totally different situation!


Freelancers melden zich aan via diverse freelance databases (later hier meer over). Hier vindt je het gewenste profiel door op verschillende zoekwoorden te zoeken: functie, competentie, regio ... . Als je de geschikte persoon hebt gevonden, kan je hiermee contact leggen via email of smartphone. Zo kan je afstemmen of hij /zij het ziet zitten om een tewerkstelling bij jouw bedrijf aan te gaan.


Tijdens deze zakelijke afspraak dien je als bedrijf duidelijk te maken wat je van de freelancer verwacht: qua opdracht - te presteren uren - op kantoor of op eigen locatie, alsook het uurloon. De freelancer beschikt reeds over een uur of opdrachttarief en meestal is hier geen mogelijkheid tot onderhandeling mogelijk, daar je een expert inhuurt. Hoe het contract verder verloopt hangt af van de afspraken die gemaakt worden tussen het bedrijf en de freelancer.


Toekomst?

Daar wij als mensen gewoontedieren zijn en dit nog wel enige tijd in ons systeem zal blijven zitten, is er toch stilletjes aan een verandering op komt aka "the NEWschool".

Er komen meer en meer freelancers ten tonelen, specialisten in hun eigen vakgebied zeg maar. En zij zorgen voor een enorme opschudding op het vlak van selectiebureau's, want waarom iemand aanwerven die we moeten opleiden ipv een vakkundige freelancer in dienst te nemen.

Daar wij, mensen, gewoontedieren zijn, zal het toch nog even duren vooraleer hier baanbrekende verandering in komt. Maar deze is er zeker opkomst, daar de bedrijven de voordelen van werken met een freelancer inzien.



Wat zijn de voor- en nadelen van werken met een Freelancer?

Zoals bij elke professionele relatie dienen er duidelijke afspraken gemaakt te worden om ervoor te zorgen dat er een vertrouwensband gecreëerd wordt.


Even een duidelijk overzicht geven!


De Voordelen


- Een freelancer huur je enkel in voor de periode dat je hem nodig hebt.

- Freelancers hebben veel ervaring in hun vakgebied door opdrachten bij verschillende werkgevers

- Freelancers zetten zich niet voor 100%, maar voor 200% in, omdat ze zichzelf moeten blijven bewijzen om nieuwe opdrachten binnen te halen

- Freelancers hebben een frissere kijk op zaken en zien snel mogelijke verbeteringen.

- Geen probleem met avond- of weekendwerk

- Freelancers zijn doorgaans goedkoper dan werknemers

- Geen extra werkruimte nodig (de freelancer kan werken via co-working places of van thuis uit)

- Freelancers zijn flexibel inzetbaar en sneller bereid over te werken, verandering schrikt niet af

- Een freelancer is niet onderworpen aan dat arbeidsrecht. Hij werkt waar en wanneer hem dat past. Zowel de freelancer als de klant kunnen snel een einde maken aan de samenwerking.

- Indien je de freelancer van thuis uit laat werken, hoef je geen rekening te houden met woon-werkverkeer vergoeding, het te laat komen door files of werkzaamheden. Zo verlies je geen kostbare tijd.

- Een freelancer zal nooit opdrachten aanvaarden waarvoor hij niet gekwalificeerd is.

- De werkgever hoeft geen belasting en sociale premies af te dragen.

- De opdrachtgever heeft keuzevrijheid

- Onderhandelingsmarge is mogelijk, maar moeilijk, tenslotte huur je een expert in

- Onberispelijk werk zorgt voor tevreden klanten!

- Sterke loyauteit

- Geen tussenpersonen die misverstanden in de hand kunnen werken

- Veel eenvoudigere administratie

- Er is geen spraken van een dertiende maand, geen loondoorbetalingsverplichting bij ziekte, niet gebonden aan ontslagrecht

- De opdrachtgever die beroep doet op een freelancer betaalt enkel en alleen voor de geleverde arbeid.


De Nadelen


- De freelancer zal in contact komen met vertrouwelijke gegevens van het bedrijf. Zoals paswoorden, databases ... . Dit kan een bedrijf argwanenend vinden. Stel daarom een vertrouwelijkheidsclausule op in het contract. Dit zorgt direct voor meer vertrouwelijkheid.


- Hoe controleer je het aantal uur een freelancer gewerkt heeft? Zorg ervoor dat je op overeengestemde manier een oplossing kan vinden voor dit, toch wel belangrijk probleem. Er bestaan diverse Apps die je tijdsbesteding registreren vb https://www.funkytime.com


- Een freelancer is zijn eigen baas. De klant kan hierdoor minder controle hebben op de activiteiten en doorgerekende kosten van de zelfstandige medewerker. Omschrijf daarom in het contract het duidelijk te behalen resultaat en het budget, zodat er zich geen misverstanden kunnen voorvallen.


- Let op voor schijnzelfstandigheid = wanneer werknemers het statuut van zelfstandigen hebben, maar in werkelijkheid een beroepsactiviteit uitoefenen onder het gezag van een werkgever. De wetgever ziet dit als een vorm van sociale fraude, omdat de werkgever (bewust of onbewust) op deze manier de verschuldigde RSZ -bijdragen ontloopt en de regels van het arbeidsrecht aan zijn laars lapt.



Waarom kies je als bedrijf voor een Freelancer?

Dit is je persoonlijke keuze, die je gemaakt hebt na het afwegen van de voor - en nadelen en wat ik persoonlijk het belangrijkste vind, je buikgevoel. Zorg steeds voor een goed waterdicht contract dat zowel in het belang werkt voor de freelancer als voor het bedrijf. Zodat er zich later nooit onverwachte problemen voordoen.


Zorg ook voor een goede vertrouwensband met jouw freelancer, indien je er later steeds op kan terugvallen.


Ik hoop dat jullie dit een interessante blogpost vonden! Moesten jullie nog verdere vragen hebben, aarzel niet om mij te contacteren.


XO Véronique



Heb je vragen of wil je me inhuren?

Stuur dan een mailtje naar:

Inspired@veroniquenoben.com (Freelance allround administration/ VA)


Follow me on social media:

Facebook: https://www.facebook.com/inspiredbyveronique/

Instagram: https://www.instagram.com/veroniqueske_n/

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/véroniquenoben/


170 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page