top of page

Werken als Freelancer/ Virtual Assistant!


Hello Inspired Dream Chasers,


"Werken als Freelancer zeg je?"


Tegenwoordig hoor je het méér en méér. Het bestaat al ettelijke jaren vooral in het buitenland maar sinds enkele jaren volgt België deze blijvende en stijgende trend.


In het begin waren het vooral de Multinationals die beroep deden op een Freelancer voor een bepaald project of een bepaalde periode maar al snel volgde de kleinere KMO's. Freelance werken word dan ook aanzien als het "nieuwe werken".
Laat ons er dieper op ingaan ...


It's a beautiful thing when a career and a passion come together!

Wat is nu eigenlijk een Freelancer/ Virtual Assistant? Laten we eerst de begrippen Freelancer en Virtual Assistant (VA) even verduidelijken.


Freelancer:

Een persoon (meestal onder het zelfstandig statuut) die zich flexibel opstelt naar de arbeidsmarkt toe in functie van opdrachten. De werktermijn is afhankelijk van het project, meestal gaat dit over een bepaalde duur.

Vb.: Een éénmalig project, een project van 2 dagen per week of een fulltime project van 2 maanden.

Ook de locatie is afhankelijk van de opdrachtgever, is er een kantoor ter beschikking? Of dient u van thuis uit te werken?


Virtual Assistant:

Een persoon die voor jou op afstand werkt, als persoonlijke assistent of secretaris /secretaresse. De taken worden hier uitgevoerd op het kantoor van de VA en indien er contact opgenomen dient te worden, gebeurt dit via Skype of email.


Het verschil?

Een Freelancer en VA zijn eigenlijk +/- hetzelfde, het enige grote verschil is de locatie.Waarvoor kunnen Freelancers/ Virtual Assistants ingezet worden?

Dit kan heel erg variëren. De meest voorkomende redenen waarom bedrijven een Freelancer/ VA in dienst nemen is om snel een expert te kunnen inschakelen. Iemand die zijn of haar vak kent en die direct inzetbaar is voor het bedrijf.

De reden hiervan kan zijn: (langdurig) ziekte, zwangerschap, extra project ...


Voor bedrijven is dit een heel groot voordeel, zij weten wat ze willen en kunnen zo direct "een tijdelijke leegte" opvullen.


Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van wat de voor -en nadelen zijn van werken als Freelancer/ VA.


De Voordelen


- Je hebt geen baas, je werkt waar /wanneer en je kiest voor wie je werkt! Dit zorgt voor veel vrijheid en autonomie

- Indien je van thuis uit werkt, hoef je geen rekening te houden met files en werkzaamheden. Zo verlies je geen kostbare tijd.

- Je doet enkel de jobs die je wilt doen

- Je hebt veel variatie, daar je niet voor 1 opdrachtgever werkt

- Je professionele onkosten (elektriciteit, bureauartikelen, GSM, internet, ...) kan je gemakkelijk inbrengen en zijn hierdoor fiscaal aftrekbaar.

- Je hebt een BTW nummer en hierdoor wordt de BTW van je professionele aankopen terugbetaald.

- Je bent polyvalent. Je moet je specialiseren in diverse zaken zoals websitebeheer, verkoop, marketing, boekhouding en klantenbeheer. Dit zorgt voor een verrijking daar je hiervoor je kwaliteiten dient te ontplooien.

- Geen dagdagelijkse sleur. Je ontmoet steeds nieuwe mensen, je krijgt nieuwe opdrachten ...

- Je wordt betaald naar werken. Dit heb je vb niet als je werkt als bediende, sommige werken meer dan anderen en krijgen toch hetzelfde loon. Dit zorgt voor een extra motivatie.

- Je hoeft je winst niet af te dragen aan een ander, alles wat je verdient, verdwijnt dan ook in eigen zak


De Nadelen


- Stress is de hoofdfactor bij Freelancers, daar je voortdurend op zoek dient te gaan naar nieuwe opdrachten. Geen opdracht = geen inkomen

- Jij bent, als baas, verantwoordelijk. Bij een fout of dergelijke, moet jij het oplossen en de gevolgen hiervan dragen.

- Vergeet je eigen administratie niet!

- Alle kosten zijn voor jouw rekening! Moet je vb. voor een opdracht ergens in investeren, dan komt het eerst uit jouw portemonnee. Dit brengt risico's mee. Maar ook je sociale lasten, lidmaatschappen, boekhouder en administratieve kosten zijn voor jouw rekening

- Geen sociale zekerheid: vakantiegeld, 13de maand, ziekte, ontslagvergoeding ... (dit is natuurlijk afhankelijk van welk type verzekering je neemt, later hier meer over)

- De grens tussen privé en werk vervaagt. Je kiest je eigen uren, maar dit zorgt ervoor dat je ook eender wanneer kan werken: s'avonds, weekends, vakanties ...

- Je hebt geen vaste collega's

- Wanbetalers: betaalde facturen zijn jouw enige bron van inkomsten. Indien er klanten niet tijdig betalen, kan dit vervelende situaties opleveren.Waarom kiezen voor een leven als Freelancer?

Dit is je persoonlijke keuze, die je gemaakt hebt na het afwegen van de voor - en nadelen en wat ik persoonlijk het belangrijkste vind, je buikgevoel. Ben je ervoor in de wieg gelegd om zelfstandige te worden? En spreekt Freelancen je vooral aan? Dit is echt van grootst belang!


De reden waarom ik gekozen heb om te werken als Freelancer/ VA is begonnen als een lang gekoesterde droom. Ik wou altijd al zelfstandige worden en mijn eigen baas zijn, maar ik moest en ik zou eerst ervaring opdoen in de "echte" wereld. Zien waar ik al dan niet goed in was, ervaringen opdoen en vooral iets doen wat mij, persoonlijk, aanspreekt.


Ten slot van rekening wordt er in België van je verwacht dat je tem je 65 jaar werkt en dan moet het ineens iets zijn waar je passie ligt.


Bij mij zijn dan ook de voordelen belangrijker dan de nadelen. Want dat heb je bij elk bedrijf nadelen, maar dit is natuurlijk een persoonlijke mening.


Ik hoop dat jullie dit een interessante blogpost vonden! Moesten jullie nog verdere vragen hebben, aarzel niet om mij te contacteren.


XO VéroniqueHeb je vragen of wil je me inhuren?

Stuur dan een mailtje naar:

Inspired@veroniquenoben.com (Freelance allround administration/ VA)


Follow me on social media:

Facebook: https://www.facebook.com/inspiredbyveronique/

Instagram: https://www.instagram.com/veroniqueske_n/

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/véroniquenoben/


56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page